HTML

Mert az ember jó ...

Segíts másokon és Isten is megsegít! Történetet ide küldj: joemberekblog@gmail.com

Friss topikok

  • H.Krisz: @jordán negatív: Igazán kíváncsi lennék, hogy hol és miben aláztam meg a nénit? Ha nem lettem voln... (2013.12.09. 04:46) Hogyan legyünk jók?
  • hohahohahohaho: @shaw_nyomaiban: ha tégedet ólvasunk, akkór úgy láccik hogy agyatlan marhák a nem cigók közö... (2011.11.09. 08:59) Miért nem avatkozunk közbe, ha vernek valakit?
  • Levéltáros: @zellerlevél: Ki tudja, talán végleg megjavultak az emberek, már nem különleges esemény, ha jó t... (2011.07.26. 22:10) Szállás és megszállás
  • fővöcsök: @Herkules Irma: Így van, megérdemelné. (2011.04.01. 14:53) A sherwoodi macskamentő
  • Levéltáros: @"the dragon": Tősgyökeres budai hajléktalanról van szó, úgyhogy nem kell félned tőle, ha megado... (2011.03.22. 10:33) A hajléktalan és én

Szerzőink

2011.04.11. 07:07 Levéltáros

Szállás és megszállás

Gabek segített egy török – orosz párnak, mellékesen pedig felvilágosította őket, hogy mit is jelentett nekünk a török és a szovjet megszállás. Történelemlecke borozás közben.

Aloha!

Hazafelé repülőn Isztambulból megismertem egy török srácot. Sokat beszélgettünk (sok mindenről, de leginkább ugye Budapest), segítettem neki sok mindenben, hogy ne érje meglepetés, eligazodjon teljesen a helyi dolgokban (mennyi alatt ne váltson mert az átverés, közlekedés, térkép, jó étterem (nem turistás), buli helyek, bárok, mit igen és mit nem ... stb.). Nagyon hálálkodott. Kiderült barátnője Moszkvából várja már a reptéren, de pont rosszon, a 2-es terminál-on. Mondtam is mi nem oda érkezünk, hanem 1-re és az pár km-rel arrébb van. Ezt gyorsan megtelefonálta neki. Ha nem vagyok tuti jó pár óráig keresgetik 1mást a reptéren :-) Fogalmuk sem volt 2 reptere van BP-nek. A barátnője ráadásul 4 hónapos terhes a srác gyerekével. Itt találkoztak félúton hogy eldöntsék a jövőjüket. (Én tudom, hogy pozitív irányba :-))

Mikor megérkeztünk, persze hogy megvártam őket míg megtalálják egymást. Vettem nekik vonatra jegyet és nem engedtem kifizetni (nem volt még váltva forintjuk, eurójuk volt, de azzal nem lehetett ott fizetni).

Együtt mentünk be vonattal, még viccelődtünk is az orosz nyelvtudásunkkal. Másnap este, ahogy megbeszéltük találkoztunk egy BP-i kedvenc báromban.

Ott magyar borokat kóstoltattam velük és csatlakozott pár ismerősöm is.

Egy idő után előkerültek dolgok ugye... történelem ... :-) 150 éves török hódoltság és a kommunista, szovjet elnyomás meg 56' :-)

Hálás témák egy ilyen társaságban. :-) Megjegyzem, éppen hogy ők hozták fel a dolgot, mert tudtak róla és kíváncsiak voltak, hogy ezek fényében a helyiek hogy tekintenek rájuk.

Normálisan beszéltünk a dologról. De mindenképpen kiigazítottam a török srácot, mert ő azt gondolta, hogy az a 150 év biztosan jobb volt, mint a szovjet elnyomás, vagy ami most van az EU befolyásolás, gazdasági háború, társadalmi egyenlőtlenségek növekedése és olcsó bérmunka a nyugatnak.

Azért én felvázoltam neki, hogy nagyjából azóta van nekünk kisebbségi problémánk és bajunk az országunkkal amióta ők itt jártak... mivel az alatt a 150 év alatt a magyar lakosság aránya 80-ról 45%-ra esett vissza nekik köszönhetően, holott előtte az egyik legnagyobb népességű ország voltunk Európában. Emiatt is kellett betelepítéseket eszközölni utána, de közben ők is megtették, mert délszlávokat hoztak be az országba mivel a hódoltsági területeken megmaradt magyarság létszáma annyira lecsökkent, hogy nem volt munkaképes ember, akik a földeken dolgozott volna. Szóval ha nagyon merészet akarunk mondani akkor Trianon valahol ott kezdődött. E miatt van az, hogy ma a magyarság leginkább már szlávság a génállományában. Egyedül az érintetlenebb Erdélyben vannak jelen többségében a keleti gének.

Továbbá kettős adóztatás folyt. azaz maguk a törökök is engedték békeszerződésben is benne volt) , hogy a saját hódoltsági területeiken élőktől a magyar földesurak és várkapitányok beszedjék az adót, amit ők is megtettek (török adó jelentősen kedvezményesebb volt..de a területek megtartása érdekében ... nem tudtak volna 100.000-es seregeket állomásoztatni itt, megtartani a hódoltságot, mert máshol is volt dolguk a nagy Török birodalomban… azaz összekacsintva a magyar urakkal közösen zsákmányolták ki az embereket itt... egész hódoltságon mindössze 20.000 török katona volt!) :-) Szóval a magyar földesuraknak ugyanúgy kényelmes volt ez a háborúk nélküli rendszer... Lehetne ugye azt mondani akkor sem voltak mások a politikusok, akkor is eladták az országot, népet. Ettől azért kicsit elgondolkodott és másképp gondolt a megszállásuk időszakára a srác. :-)

Pozitívum, és ami a lényeg:

De mondtam neki ez már régen volt és adtak nekünk jó dolgokat is a magyar gasztronómia attól kezdve lett egyáltalán datálható. Pl.: nekik is van lecsójuk (persze nem ezen a néven) meg nekünk is :-) A paprika, kávé és sok-sok más növény, termény tőlük jött és vele sok-sok szavunk is.

Na és persze genetikailag velük sokkal rokonabbak vagyunk voltunk mint bárki mással Európában, mert egy azon Szkíta jellegű népességcsoportból származunk egy helyről, csak ők később jelentek meg Európa közelében. A habitusunk, életfelfogásunk is inkább hasonló, mint bármelyik másik nemzeté Európában. Kint engem folyton Fekete tenger környéki töröknek (ők fehérebbek amolyan világos barna bőrűek...azt hiszem a bulgár népesség miatt talán) néztek. Volt, hogy élvezettel hallgattam mikor 2 percig folyamatosan beszéltek hozzám törökül én meg mosolyogva bólogattam meg igeneltem :-)))) Mindenképpen sokkal könnyebben kommunikálunk egy törökkel vagy orosszal mint egy némettel vagy angollal. Szóval próbáltam rávilágítani az azonosságokra inkább.

Az orosz leányzó meg csak sajnálkozott 56' miatt :-) Mondtam nem te és még csak a szüleid sem voltak azok akik erről tehettek, hanem a politikusok. Mindent ők generálnak, mert a saját impotenciájukat, hatalomvágyukat hazugságokkal, csalásokkal emberek manipulációival és háborúkkal próbálják elérni. Ha otthon a hazában gond van, akkor külső ellenséget teremtenek, hogy ne a valódi gondokra irányuljon a figyelem és ne buktassák meg őket. Ha mindenkinek viszonylagos jóléte lenne a saját országában, elégedett lenne, francnak menne háborúba és döntené romba saját és más életét!.A baj az egyenlőtlen elosztáson, igazságtalan paktumokban van (amiből ugye mindenki nyer valamit, de az emberek nem...lásd a hódoltsági magyar urak 'összekacsintását'). Valakinek mindig erkölcstelenül több kell, és az előbb-utóbb feszültségekhez vezet, amit még ők a vezetők használnak ki.

Ezért is volt érdekes tapasztalás a kinti alkudozás... Az valóban egy fair trade. Mert annyiért viszed el, amennyiért neked megéri, ő meg max. annyira megy le, amennyiért még neki megéri. :-) Nyugaton meg szabottan magas árak vannak a nagykereskedelmi monopóliumok és rossz árfelhajtó szabályzók miatt. Az árrés sokkal nagyobb a megtermelt termék bekerülési ára és eladási ára között. Ez is egy egyenlőtlen elosztás.

Jó barátok lettünk elhívott magához Istanbulba :-)

Legközelebb nem kell hotelra költenem :-)

Segítettek már valaha Neked? Segítettél-e már másnak? Hallottál olyan sztorit, amiben az emberi segítség életeket, sorsokat változtatott meg? Vagy csak jól esett a segítség, annak, aki kapta, vagy éppen adta? Írd meg ezeket a történeteket nekünk, ide: joemberekblog@gmail.com

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://joemberek.blog.hu/api/trackback/id/tr852815376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zellerlevél 2011.07.26. 14:15:07

Hiába reménykedtem, hogy ez a blog nem hal el.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.07.26. 22:10:53

@zellerlevél:

Ki tudja, talán végleg megjavultak az emberek, már nem különleges esemény, ha jó történik. Vagy csak lusták lettünk.
süti beállítások módosítása